Bergens Broderiservice er en av Norges største broderiforretning og eneforhandler for Bergensbunaden

Bergens Broderservice AS er eneforhandler av Bergensbunaden. Hos oss får du også alt sølvet og tilbehøret. Modellene du ser på bildene på vår side er alle barnebarn av Haldis Nygård.

 

OM BERGENSBUNADEN

Haldis Nygård

Haldis Nygård

Idéen til en Bergensbunad ble født i 1936, da det kom bergenserne for øret at Oslo hadde fått sin egen bunad. Både Bergen og Oslo var på det tidspunkt egne fylker, ikke som nå – slått sammen med henholdsvis Hordaland fylke og Aker herred.

Bergen og Oslo var da de eneste fylker uten egen bunad. Fra 1920-årene og fremover ble bygdebunadene mer og mer populære festantrekk, og kvinnene i Bergen og Oslo ønsket seg etter hvert egne festplagg.

Elever ved mønstertegningsklassen på Bergen Kunsthåndverksskole fremkastet på eget initiativ en rekke forslag til en Bergensbunad, men manglende interesse, samt pengemangel gjorde at arbeidet stoppet opp.

Så kom krigen og satte en stopper for alle slike aktiviteter – det var dårlig tilgang på stoffer og tilbehør.

Det var derfor først i 1957 at Bergensbunaden, slik den fremstår i dag, så dagens lys. I motsetning til de tradisjonelle bygdebunader – som da var mellom100 og 400 år gamle, og hadde gjennomgått forandringer – kom Bergensbunaden fra én hånd, ferdig med alle detaljer, klar for produksjon.

Bunaden fremstilles med friske farger, det lette mønsteret bygger på vår rosemalingstradisjon og broderikunst. Bunaden er i seg selv et uttrykk for bergensernes humør og lynne. Til bunaden finnes også skjorte med nupereller, et trekantsjal med samme mønster som på selve bunaden. Alt er mønsterbeskyttet.

Med tiden har det vist seg at det var et marked for Bergensbunaden, tusenvis av bergensere har den pr. i dag.

Bunaden er tegnet og komponert av Haldis Nygård, som innehar alle rettigheter

Sølvet som hører til er komponert av gullsmed Egil Monsen, etter en sølje som ble laget i 1870 av gullsmed Theodor Olsen – og ut fra denne er det andre sølvet tegnet og fremstilt, med paraply og regndråper, samt symbol for de syv fjell i mønsteret.

Du får alt fra sølje til skospenner til bunaden.

Dessverre har det vært plagiatmakere ute og laget etterligninger som de hevder er ”det rette” sølvet – men vil du ha det originale sølvet, se etter merket E.M.S. (Egil Monsen & Sønn).

Bunaden vant for øvrig førstepris på en landbruksmesse i Illinois, Amerika i 1978 – blant alle verdens nasjonaldrakter, så bergenserne har fått en bunad de kan være stolt av.

Herrebunaden Nystemten er i stoff og mønster tilpasset damebunaden. Mer informasjon om Nystemten finner du under Herre.

Kilder: Haldis Nygård, boken bunadbrodering av Ellen Wigaard Scheel og Irene Hebæk Ødegården (Boksenteret forlag, 1997) og boken Norges bunader av Thorbjørn Hjelmen Ugland (Boksenteret forlag, 1996).


Alt som er verdt å gjøre, er verdt å gjøres bra.
— Sitat fra daglig leder

bunad-0360621 copy.jpg