Stell av bunaden

bunad-036064 copy.jpg

Når bunaden skal henges bort, er det gjerne lurt å få den renset først. Da må sølvet sprettes av før innlevering. Vi bruker Hofland Kjem. Renseri for våre bunader. De har lang erfaring I behandling av Bergensbunaden. Bunaden kan leveres inn hos oss, eller direkte til Hofland Kjem. Renseri I Lambertsvei 4 (ned fra Nye Sandviksvei).

Nedenfor følger informasjon om hvordan du kan stelle med bunaden din:

Oppbevaring av bunad, sjal og veske, og evt cape:

Plaggene bør henge i en pustende stoffpose som er lang nok til å dekke hele lengden til plagget. Stoffposen bør være lukket nede. Kleshengeren bør være ganske rett, gjerne vattert, slik at selene på bunaden henger mykt rundt vatteringen. Bruker du en for bratt kleshenger, kan sømmen strekke seg på den siden som får det meste av vekten på seg. Bergensbunaden tåler altså å henge etter selene, fordi den ikke er så tung at sømmene strekker seg på skuldrene – men dette fordrer da altså at kleshengeren ikke er for bratt.

Oppbevaring av bunadsskjorten:

Legg gjerne skjorten i en skjortepose – av pustende materiale – og putt gjerne denne så langt inn i et skap at denne ikke blir eksponert for sollys. Dersom du ikke har en egen skjortepose, kan du gjerne bruke et putevar. Skjorten kan også henge med bunaden i oppbevaringsposen, men det er da viktig at kragen ikke blir eksponert for lys.

Stell av bunad, sjal og veske, og evt cape:

Dersom du søler på plagget, er det lurt å prøve å fjerne flekken så snart som mulig. Man kan prøve med en fuktig klut og gni forsiktig over flekken – og gjerne i den retning du ser stoffets struktur går. Dersom man gnir for hardt, kan stoffet tove seg, så det er viktig å gjøre dette med nennsom hånd. Dersom du ikke får vekk flekken selv, bør bunaden renses. Det samme gjelder dersom flekken er på selve broderiet. Rens av plaggene bør gjøres på et kvalifisert renseri, og man kan gjerne spørre om de har erfaring med rens av Bergensbunaden før innlevering. Vi tenker spesielt på om de har erfaring med frynsene på sjalet, da vi opplever at det er en del renserier som ødelegger disse. Vi anbefaler derfor å sjekke – og gjerne ta bilde – av disse både ved innlevering og uthenting av bunad etter rens. Vi anbefaler også at sølv og veskelås sprettes av plaggene før rens. Bergens Broderiservice tar imot bunader for Hofland renseri, som har renset Bergensbunader i en årrekke. Vi kan også være behjelpelig med å sprette av sølv/veskelås, og å sy dette på igjen. Ønsker du å få dette gjort på våren, bør du ikke vente for lenge opp til bruksdato med å ta kontakt med oss angående dette.

Stell av bunadsskjorten:

Skjorten er krympebehandlet, samt at den er innsatt med et middel som gjør at den krøller mindre. Skorten kan vaskes på 40○ C, og bør drypptørkes på kleshenger. Skjorten kan med fordel vaskes med andre helt hvite ting, og vi anbefaler da vaskepose på skjorten for å skåne nuperellene. Vi anbefaler å ikke styrke skjorten etter vask dersom det er lenge til den skal brukes; stryk den heller like før bruk. Dette fordi hvit bomull som ligger ferdigstrøket i skapet, lett gulner. Skjorten kan strykes på merke «2», og man kan med fordel bruke damp. Vær forsiktig med nuperellene, slik at disse ikke henger seg fast i spissen på strykejernet. Skjorten er i 100 % bomull, og kan derfor også vaskes på både 60○ c og 90○ c, men dette bør kun gjøres ved spesielle behov da denne type vask sliter mer på skjorten.

Sminke/parfyme/fuktighetskremer:

Vi anbefaler deg egentlig å ikke bruke parfyme når du skal gå med bunaden. Men dersom du likevel ønsker å bruke parfyme, anbefaler vi at du bruker minst mulig mengde. Vi anbefaler også og at denne er helt tørr ved påkledning. Deodorant og kremer bør også være tørr ved påkledning av skjorte og bunad. Dette for å unngå at lukt/fukt smitter over på plaggene. Ved sminking bør skjorten tas på før man sminker seg, og man bør ha knappen i halsen åpen ved påføring av sminke. Vi anbefaler også å ha et håndkle eller en morgenkåpe på for å skåne skjorten mot dryss fra sminken. Det er også viktig å ikke sminke halsen, da sminken lett kan smitte over på nuperellene på skjorten. Dersom du ønsker å sminke deg – og evt ordne håret – før du tar på bunaden, så anbefaler vi å ta en stoffpose over hodet ved påkledning av skjorten (og bunaden dersom denne er offwhite). Når skjorten så skal av igjen, er det lurt å ta av mest mulig sminke før skjorten tas over hodet. Prøv å holde skjorten litt vekk fra ansiktet ved avkledning, slik at sjansen for at det kommer sminkeflekker på skjorten er minimal.

Påkledning:

Bunaden tas på ved å ta den over hodet, og tas av igjen ved å legges helt ned på gulvet. Bunaden skal med andre ord alltid ovenfra og ned. Grunnen til dette, er uhell som kan skje ved på- og avkledning av bunaden, og vi ser vi at denne metoden er mest skånsom for bunaden. Vi får årlig inn en del bunader som er spjæret på grunn av hard medfart ved på- og avkledning, og ønsker at færrest mulig skal måtte oppleve dette. Sko bør også være tatt av før du legger bunaden på gulvet, for å unngå at skoen henger seg fast når du går ut av bunaden.

Stell av sølvet:

Det sølvet som er sydd på, anbefales å sprettes av med jevne mellomrom for puss. Det er svært forskjellig hvor fort sølvet som henger på bunader blir mørkt/skjoldet, så her må du selv følge med på fargen på sølvet for å se hvor ofte det bør renses/vaskes. Vi anbefaler å pusse sølvet med sølvpuss og en myk tannkost for å komme innimellom snurringene i sølvet. Bruk gjerne et gammelt håndkle til å legge sølvet på. Ta på sølvpuss og la ligge i ca 15 minutter før du begynner å pusse, og puss gjerne i flere omganger om sølvet er blitt svært mørkt. Unngå sølvpuss på forgylte dråper. Vask godt av, og tørk gjerne med hårføner for å unngå vannmerker. Det kan være vanskelig å få sølv som er blitt svært mørkt, helt blankt igjen. Dersom du opplever problemer med å få sølvet tilfredsstillende blankt, anbefaler vi å levere sølvet inn til gullsmed for oppussing. Bergens Broderiservice er tilknyttet gullsmeden som lager det originale sølvet til bunaden, og vi tar i så måte imot sølv for oppussing. Dersom du ønsker å pusse sølvet mens det henger på bunaden, må du for all de ikke bruke flytende sølvpuss. Du kan da bruke pusseklut på sølvet, og forsiktig gå over uten å komme bort i stoffet. Kluten gir fra seg et fint støv, så du bør – forsiktig – støvsuge vekk støv som er kommet på stoffet etter puss. Dersom støvet blir liggende på stoffet, kan stoffet ta skade av dette. Bergens Broderiservice fraråder bruk av sølvdypp på bunadssølvet. Veskelåsen er i nysølv/sølvplett, og er lakkert med klar lakk. Denne skal dermed ikke pusses, da man pusser av lakken som skal beskytte låsen.

Sko og strømpebukse:

Dersom du har sko som er kjøpt hos oss, er dette skinnsko som skal behandles deretter. Puss dem gjerne med jevne mellomrom, og tørk av dersom de er skitne etter bruk. De kan også med fordel impregneres. Det anbefales enten helt mørk blå eller sort strømpebukse/ knestrømper til den mørkeblå bunaden, og hudfarget til den offwhite bunaden.